Svaki sport ima svojih specifičnih zahtjeva i mada je uravnotežena prehrana s primjerenim unosom ugljikohidrata, proteina i masnoća važna za sve sportaše i aktivne ljude, optimalan omjer između ovih makronutrijenata varira od sporta do sporta tj. od aktivnosti do aktivnosti. U stvari, za svaki sport se može reći da ima onaj „ključni“ prehrambeni element, a kada su u pitanju sportovi izdržljivosti taj ključni element čine ugljikohidrati.

Uglikohidrati su osnovni energetski supstrat koji naše tijelo koristi tijekom mišićne aktivnosti te što je aktivnost intenzivnija to je veća potreba za glukozom i naše tijelo je brže troši. Tako da je osnovni cilj prehrane u ovih sportaša da osiguraju dovoljno ugljikohidrata u svome tijelu.

Ugljikohidrati u našem tijelu se najviše skladište u mišićima i jetri u obliku dugolančanih molekula koje se zovu glikogen. Glikogen je dugačke polimerne strukture (sastoji se od jedinica glukoze) i izrazito je razgranat što mu omogućava da u kratkom vremenu oslobodi što više molekula glukoze u trenucima povećanog tjelesnog napora.

Glikogen u mišićima se najbolje puni u fazi odmora organizma s kompleksnim izvorima ugljikohidrata poput onih iz kukuruza i zobi poput onih koji se nalaze u Carborelease-u ili Pure Fine Oats.

Kompleksni ugljikohidrati za razliku od jednostavnih omogućavaju ravnomjeran i stalni polagani dotok ugljikohidrata u krv čime se izbjegavaju prevelike fluktuacije u razini inzulina u tijelu što zauzvrat ima posljedicu da se održava stabilna ravnoteža šećera u krvi čime se izbjegavaju oni poznati napadaji gladi koje imamo kada npr. pojedemo kolač ili neki slatkiš. Ovime se također izbjegava pohranjivanje energije u obliku masnoća.

U konačnici treba reći da s punim i većim zalihama glikogena, sportaši u sportovima izdržljivosti su puno bolje „opremljeni“ u brobi protiv mišićnog zamora što je i glavni cilj u ovim sportovima (trčanje, biciklizam, cross-fit itd.).

No comment

Odgovori