Proteini

Proteini su temelj dobre forme i mandatorni dodatak svakom sportašu, rekreativcu i svakom tko želi pojačati proteinski udio u prehrani.
Proteini su jedan od 3 makronutrijenata (preostala dva su ugljikohidrati i masti) koji su ključni za održavanje i izgradnju zdravog organizma.

Proteini nisu samo potrebni za izgradnju mišića, već i za izgradnju svih ostalih tkiva u organizmu od kože, kose, noktiju, organa, krvi itd. Također, proteini su potrebni za sintezu različitih enzima, hormona, neurotransmitera i dr. bez kojih život ne bi bio moguć. Zato imajte na umu da svaki puta kada popijete proteine, oni se također primjenjuju za izgradnju gore navedenih struktura.

Dnevna količina proteina koju moramo pojesti ovisi o mnogim čimbenicima, ali ispod dajemo općenite preporuke koje će odgovarati većini.

Ciljajte da za potrebe izgradnje mišića unosite od 0.4 g/kg/obroku u jednom danu, raspoređeno kroz 4 obroka kako bi dostigli unos od 1,6g/kg/danu.

Maksimalan unos proteina ne bi trebao prelaziti 0.55 g/kg/obroku u jednom danu, raspoređeno kroz 4 obroka kako bi dostigli maksimalan unos od 2,2g/kg/danu.

Proteine u prahu najbolje je piti odmah nakon treninga.
Druga vremena kada ih je moguće koristiti jesu:
– ujutro za doručak (kao proteinska nadopuna ili kao brzi doručak za one kojima se ne žvače ujutro)
– navečer prije spavanja
– kao brzi obrok u danu, ako nemamo mogućnost pojesti čvrsti obrok

Proteini i vegani (vegetarijanci).
Vegani i vegetarijanci mogu dobiti adekvatnu količinu proteina kroz isključivo biljne izvore proteina.
Znači nije nužno ako je netko vegan/vegetarijanac da je odmah deficitaran u unosu proteina.
Postoje isto tako i proteini u prahu dobiveni iz biljnih izvora poput soje, graška, leća, konoplje, smeđe riže itd. s kojima se lako mogu nadopuniti potrebe za proteinima u danu.